mboost-dp1

EDB stik? hvorfor?


Gå til bund
Gravatar #1 - madeinrussia
20. jun. 2008 07:29
hvorfor edb stik ? det er jo mega irriterende??
Gravatar #2 - NioBe
20. jun. 2008 07:38
Hmm nogle steder kan det være et plus og have.

Som f.eks min arbejdsplads. Vi har det vi kalder for sort og rød strøm, da vi køre med 2 computere per mand. Den ene computer er MEGET vigtig og køre på vores sort strøm og den anden computer er knap så vigtig som køre på rød strøm.

Hvis det skulle ske at strømmen gik i hele landet, så har vi en nød generator der sørger for at alle vores vigtige computere på det sorte strømnet stadigvæk kan køre, så vi kan være færdige med vores vigtige sager.
Gravatar #3 - IT-ekspert Kejser
20. jun. 2008 09:24
#2 jeg tror det han mener er selve udformningen af stikkets ben og tilsvarende sokkel i væggen. Et EDB-stik passer i EDB-sokkler og i alm.-sokkler hvorimod at alm.-stik kun passer i alm.-sokkler.

Hvis man tilsætter det fakta at en del IT-udstyr stadig bruger alm.-stik så kommer problemet hvis man har EDB-stik
Gravatar #4 - Bachy
20. jun. 2008 09:39
Jeg må indrømmer at jeg ikke havde den fjerneste ide om hvad #1 snakkede om, indtil #2 kom på banen.

Det var simpelthen ren russik for mig :)
Gravatar #5 - kasperd
20. jun. 2008 10:11
Formålet er at beskytte edb udstyret. Beskyttelsen er nok ikke den samme alle steder, men som minimum er der nok altid beskyttelse mod overspænding.

Ja, du kan sætte edb ustyret til en almindelig stikontakt, og i så fald vil det ikke være beskyttet. Ja, der findes edb udstyr der ikke passer i et edb stik. Så må du enten få dig en anden ledning til det udstyr, eller bruge det uden beskyttelse.

Det er ikke noget perfekt system, og det kan omgås hvis man virkelig vil. Men de forskellige stik forhindrer at man ved en fejl kommer til at sætte andet udstyr på de beskyttede stik.
Gravatar #6 - buch
20. jun. 2008 10:32
Ved at have edb stik kan man også forhindre at udstyr der ikke bør være tilsluttet ikke kan tilsluttes.

På min skole er 95% af alle stik edb stik, det betyder at der ikke bliver tilsluttet alle mulige underlige ting, da det simpelthen ikke er muligt!
Gravatar #7 - madeinrussia
20. jun. 2008 10:44
#5 jeg borer bare i stikdåserne ;P har droppet det der pjat.. er den eneste grund en mærkelig form for sikkerhed?

#4 du skal forstå hvad jeg mener, ikke hvad jeg skriver :)
Gravatar #8 - Bjørn
20. jun. 2008 10:53
5 skrev:
Formålet er at beskytte edb udstyret. Beskyttelsen er nok ikke den samme alle steder, men som minimum er der nok altid beskyttelse mod overspænding.
Så EDB stikkene kører på en separat fase eller hvordan? Og hvorfor vælger man så ikke at lave alle stik "ekstra beskyttet" og således undgå at have stik rundt omkring i bygninger som ikke kan bruges...

Jeg mangler stadig en forklaring til hvorfor man har disse stik.

Er beskyttelse virkelig den eneste fakta? Hvor tit ryger EDB udstyr pga. overspænding - alle relæ har da HFI-/HPFI og burde det ikke være beskyttelse nok?
Gravatar #9 - Windcape
20. jun. 2008 11:23
Formålet er at have stik der kører på en seperat sikring, så rengøringdamen ikke sætter sin støvsuger til og springer en sikring der gør at folk's pc'er der har stået og lavet arbejde natten over, dør.

Så formålet er , ganske simpelt, at sørge for at der IKKE tilsluttes ikke-edb udstyr til et bestemt strøm-netværk.
Gravatar #10 - illishar
20. jun. 2008 11:24
Som #5 nævner, så er det for at beskytte computerne mod uregelmæssigheder, glitches og tilbagekoblinger i strømmen. Men det er ikke for at beskytte dem mod overspænding som #8 nævner.
Computere er (traditionelt set) både afhængige af den frekvens som forsynes af el-nettet og af den eksakte amplitude. Hvis en amplitude eksempelvis lige nøjagtig kommer under treshhold, så vil et 1 bliver til et 0 og hvis der er uorden i frekvensen, så kan computeren ressikere at "tælle forkert".

Uregelmæssigheder i amplitude og frekvens kan netop opstå, hvis man har "bandit"-enheder koblet til samme net, som det kritiske udstyr. Tilslutter man eksempelvis en god summende, halvblinkende skrivebordslampe til samme stik, som ens computer, så gør man det ikke ligefrem nemt for den stakkels maskine.
EDB-stikkene er lavet specielt, for at det skal være umuligt at tilkoble random "bandit"-enheder.

Dog vil jeg tro, at det med de nye dygtige strømforsyninger, er ved at være lidt af et legacy-koncept.
Gravatar #11 - sissy
20. jun. 2008 11:34
Jeg har heller aldrig fattet ideen med det, men så slemme synes jeg nu heller ikke at de er, der skal bare moses til XD
Gravatar #12 - Windcape
20. jun. 2008 11:39
Hvad man kan undre sig over er at stort set alle laptops leveret både erhver og private, ikke har EDB stik som standard.

Jeg har dog et replacement kabel ;-)
Gravatar #13 - Bjørn
20. jun. 2008 11:46
#12
Men er det ikke underordnet når man er forbi batteriet først? Eller tænker du at man ikke kan tilslutte sin bærbare til et COMPUTERstik?

#9 & #10
Interessant! Nu synes jeg bestemt det giver mening.
Gravatar #14 - SmackedFly
20. jun. 2008 11:49
#10

Det er jo relativt irrelevant, da din strømforsyning jo om alle omstændigheder fixer amplituden... Generelt er EDB stik vel et stykke hen af vejen en god ide, idet at du sikrer at du har visse stik der alene trækker EDB udstyr, og dermed kan smide dem på sin egen sikring, men derudover er det temmeligt irrelevant, PSU'en kompenserer for næsten alt hvad du kan smide efter den.
Gravatar #15 - myplacedk
20. jun. 2008 12:51
Så vidt jeg husker, sidst jeg gik i skole fik vi at vide at vi absolut ikke måtte putte andet end computere i EDB-stikkene. De vidste godt at vi havde forlængerledninger som gjorde det muligt at sætte blæsere og hvad ved jeg til (uden vold).

Så langt så godt, men der var altså ikke andet end EDB-stik, og langt de færreste bærbare havde faktisk stik der passede i. Så helt naturligt blev almindelige stik isat med den nødvendige vold, og dermed havde EDB-stikkene ikke længere EDB-stik facon, og blæsere, radioer osv. kørte på livet løs.

Samme skole insisterede på at få fejlmeldinger via email. Hvis man så ringede og sagde at defekt switch eller router har afskåret hele bygningen fra netværket, fik man blot at vide at man skulle sende en email.
Gravatar #16 - NioBe
20. jun. 2008 13:03
#3
Jarh... den glemte jeg lige og nævne.
Men det er sådan vi køre med det, at alt andet end EDB stik kan ikke komme på vores sorte net, så vi kun har det mest basale der køre under strøm afbrydelser. ;)
Gravatar #17 - T-Hawk
20. jun. 2008 13:40
Nu er det jo heller ikke kun EDB udstyr som kan køre på EDB-stik.
Ved ikke præcis hvilket udstyr det drejer sig om, men kærestens mor arbejder på en elektronik virksomhed, hvor de i deres produktions område kører en hel del instrumenter på EDB-stik for at undgå ubehageligheder.
De må af samme årsag heller ikke have fx mobiltelefoner, eller andet elektronisk udstyr fordi det kan forstyrre deres udstyr.
Det er temmelig fintfølende sensorer de bygger, og er en af verdens førende virksomheder inden for sensorer. (Så kan i se om i kan finde den ;) )
Gravatar #18 - Dreadnought
20. jun. 2008 14:24
#10 Hvad fanden har du røget? Der er næsten intet hold i det du skriver.

EDB-stik er et beskyttet strømkredsløb, som sikrer at det kun er nødvendigt udstyr der kører på det. Ens for alle er at de har deres egen sikringsgruppe. Det kan også være transient-beskyttet og/eller være UPS forsynet.

Idéen er at udstyr som ikke må slukkes eller ikke må tabe strømmen er tilsluttet EDB-stik.
Gravatar #19 - tordenskiold
21. jun. 2008 05:34
#18 Helt korrekt

Men der også noget sandhed i det #10 siger, selvom han skriver på russisk.

I Danmark findes der 3 forskellige typer stikkontakter til alm. Dk stikpropper.
Den alm. som sidder alle steder i alle huse, over alt.
Edb stikket som for det meste bruges på steder hvor der er lavet specielle sikrings grupper til Edb strøm.
Og hospitals stikket, som bruges på hospitaler, hvor der er ekstra skærpet krav, f.eks til livsvigtigt udstyr, dette stik har et rundt og et skråt ben.

Og hvorfor så et edbstik, det er som flere andre har sagt, for at lave en forsyning sikkerhed, til edbmaskiner som ikke må miste strømmen. På mange kontor miljøer, har man typisk mange stikkontakter ved hver arbejdsplads, så man kan tilslutte alle de apparater som det er nødvendigt at have i dag.
Hvis så vil undgå at man mister nogle timers arbejde, når kollegaen 3 borde længere nede, starter sin fine nye espresso maskine, og springer sikringen, fordi at han ikke lige har tænkt på, at sådan en fætter bruger temmelig meget strøm, laver man en speciel skringsgruppe til Edb-udstyr.
Mange udnytter så den gruppe til endnu mere forsyningssikkerhed, ved at installere en ups og generatoranlæg.

Og tro mig det er virkelig nødvendigt at bruge en stikkontakt med helt andre huller. Jeg har i mange år arbejdet som elektriker, og har ser utroligt mange uderlige ting som folk kan finde på at slæbe med og tilslutte, fodbade, elektriske massage stole, hårtørrere, plastikjuletræer, akvarier, elkedler, kaffemaskiner, og en af de helt store søndere er varmeapperater, alt sammen som man helst ikke vil have sat sammen med sit edbudstyr.

De fleste folk respektere at der ikke skal andet i de stikkontakter end edbudstyr, men desværre er der også mange pilfingre, som finder ud af at tilslutte andet, men de fleste holder op første gang de har slukket for halvdelen af kontorets edbmaskiner, fordi at varmelegmet til deres guldfisk gik i stykker =) sand historie.....
Gravatar #20 - illishar
21. jun. 2008 09:24
#18 Slap af Dreadnought! Det er rigtigt at de seperate kredsløb også er ment til at beskytte mod sikringsnedbrud, men lidt afhængigt af hvilken branche man kommer fra, så er det ikke det mest interessante. (Og når du har market indlæg #10 som irrelevant, så må du lige tage sammen!)
Meget gammelt udstyr er afhængig af udforminingen af strømmen. Prøv at finde et gammelt elektrisk ur frem og sæt den til noget der ikke er 50 Hz. (Så vil det gå forkert!)

Jeg skal dog ikke kunne afvise at det oprindelige formål med EDB-stikkene, blot er ekstra sikring mod strøm-nedbrud.


#17 Er det Foss?


#14 Ja, *nyere* PSU'er kompenserer *næsten* for alt. Men EDB-stikkene er også en gammel opfindelse.
Gravatar #21 - illishar
21. jun. 2008 09:47
Jeg har også en lidt spøjs, sand historie, af nyere dato faktisk. ;)
For et stykke tid siden, var jeg ude og kigge på et netværk, hvor alle computere opførte sig meget underligt og gik ned hele tiden (BSD). Uafhængigt af hinanden.
Synderen viste sig at være en generator ... som der stod over hos nabo-virksomheden!!!!

Pænt svært at debugge :P
Gravatar #22 - kasperd
21. jun. 2008 10:30
[url=#7]#7[/url] madeinrussia
jeg borer bare i stikdåserne
Jeg spår dig et kort liv.

[url=#8]#8[/url] Bjørn
Så EDB stikkene kører på en separat fase eller hvordan?
Det kommer nok an på, hvad du mener med en separat fase. Der vil være tale om to separate ledninger ud til kontakterne (jeg ved ikke om der er nogen standard farvekoder til at skelne dem). Hvis man har UPS på sine edb stik, så vil der ofte være tale om at strømmen laves om fra vekselstrøm til jævnstrøm for derefter at sendes over et batteri og så blive lavet til vekselstrøm igen. I så fald er det en separat fase som er fuldstændig uafhængig af det normale elnet. Hvis man kun har overspændingsbeskyttelse og separat sikring, så er det ikke en separat fase. Den vil svinge i takt med den fase du startede ud fra.

Og hvorfor vælger man så ikke at lave alle stik "ekstra beskyttet"
Det er der to grunde til. For det første er edb udstyret på den måde beskyttet mod fejl introduceret af andet elektrisk udstyr. Satte man alt udstyr på de beskyttede stik ville man miste en del af beskyttelsen. Den anden grund er, at der er grænser for hvor meget strøm du kan trække igennem det udstyr, der yder beskyttelsen. En almindelig UPS kan kun levere nogle få kW. En støvsuger eller en elkeddel kan i sig selv trække et par kW, en computer trækker sjældent så meget strøm. Det ville koste en formue at have UPS kapacitet nok til at dække den slags udstyr. Desuden skal man ikke glemme, at en procentdel af energien går tabt på vej gennem UPSen. Så hvis man har UPS til ting der ikke behøver det går der meget strøm til spilde.

Er beskyttelse virkelig den eneste fakta?
Jeg kender ingen andre grunde til at bruge edb stik.

Hvor tit ryger EDB udstyr pga. overspænding - alle relæ har da HFI-/HPFI og burde det ikke være beskyttelse nok?
Et hfi-relæ beskytter ikke imod overspænding. Formålet med et hfi-relæ er at beskytte personer imod at få stød, hvis der er overgang i noget elektrisk udstyr. Et hfi-relæ måler på alt den strøm der går gennem samtlige faser og nulledningen. Hvis ikke der går lige meget strøm ud og ind må noget af den blive ledt til jord, enten gennem en officiel jordledning eller gennem andre metalkonstruktioner. I så fald afbrydes strømmen, så der ikke er nogen, der får stød af det.

En overspænding vil ikke få hfi-relæet til at koble ud, så længe den løber gennem de rigtige ledninger.

[url=#10]#10[/url] illishar
hvis der er uorden i frekvensen, så kan computeren ressikere at "tælle forkert".
Computere bruger ikke elnettets frekvens til timing. Strømforsyningen vil ensrette strømmen før den sendes ind i computeren. En computer har en krystal til at generere en frekvens at styre efter. Og den frekvens er i øvrigt langt højere end de 50Hz vi får over elnettet.
Gravatar #23 - madeinrussia
21. jun. 2008 12:44
#22 mjah, man skal bare gøre det ordenligt, så er det jo ikke farligt på nogen måde.. den er jo ikke sluttet til når jeg gør det :)
Gravatar #24 - T-Hawk
21. jun. 2008 19:13
#20 PR Electronics
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login