mboost-dp1

Christoph Niemann

Chrome 5 er færdiglavet

- Via Google Blog - , redigeret af Net_Srak , indsendt af hmn

Chrome 5 blev frigivet som beta i slutningen af marts, og nu, efter en del tilretning og finpudsning, er den første stabile udgave klar.

Den nye version er blevet frigivet på samme tid til både Windows, Linux og OS X, hvor den på alle platforme er blevet markant hurtigere end forgængeren, Chrome 4.

Allerede i starten af denne måned offentliggjorde Google en række hastighedstest, der afslørede kraftige forbedringer i især V8, Chromes JavaScript-motor.

Sammenlignet med den første beta af Chrome, er den nye version hele 213 % hurtigere i V8 Benchmark Suite og 305 % hurtigere i SunSpider.

Anvender du allerede Chrome vil browseren automatisk blive opdateret, hvis ikke, kan du hente den her.

NASA

Evolution forlænger levetid for ionmotor

- Via NewScientist - , redigeret af Net_Srak , indsendt af ktg

Flere og flere rumfartøjer der sendes ud fra Jorden, bliver udstyret med en ionmotor, i stedet for en traditionel raketmotor, der anvender store mængder brændstof.

Fordelen ved en ionmotor er den lille mængde brændstof den behøver, der består af gasarten xenon. Ulempen er dog, at selve motoren typisk ikke holder i mere end lige under tre års brug.

Årsagen er et trådnet hvorigennem xenon-ionerne accelereres, idet nogle af ionerne rammer nettet og nedbryder det. Det er i midlertid lykkedes en forsker fra Colorado State University, USA, at udvikle et nyt design, der kan holde helt op til fem år. Designet blev udviklet ved at lade en computer anvende genetisk algoritmer, der normalt simulerer evolution i gener over mange generationer.

I stedet for informationer om gener brugte forskeren, Cody Farnell, geometriske informationer om opbygningen af trådnettet, samt spændingen over det, som variabler.

Programmet simulerede herefter en lang række kombinationer af værdier og hver gang der blev fundet en kombination, som forlængede levetiden, blev den brugt som udgangspunkt for de næste beregninger.

Efter 100 generationer kunne softwaren ikke længere opnå nogen forbedring, men da var levetiden kommet op på 5,1 år.

Farnell vil nu prøve at inkludere flere faktorer, som påvirker levetiden af en ionmotor og se om han kan opnå yderligere forbedringer.

NASA

Phoenix vil ikke rejse sig fra asken

- Via NASA - , redigeret af Net_Srak

I starten af november 2008 modtog NASA det sidste livstegn fra rumsonden Phoenix, der fem måneder tidligere var landet på overfladen af Mars, nær nordpolen.

Phoenix var estimeret til at holde i tre måneder, og klarede sig således bedre end forventet. Alligevel håbede forskere og ingeniører fra NASA, at Phoenix ville vågne op til dåd igen i løbet af foråret i år, efter at have overstået vinteren på Mars.

I de seneste tre måneder har Mars Odyssey, der kredser over den røde planet, lyttet intensivt til livstegn fra Phoenix, men uden held. Nu har Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) taget et billede af rumsonden og her kan det konkluderes, at Phoenix er gået i stykker.

Ud fra det grovkornede billede af rumsonden kan det konstateres, at solpanelerne er brækket, hvilket er sket efter der har været ophobet sig is på dem i løbet af vinteren. Dermed er Phoenix nu erklæret for helt død.

SXC - patyvo

Coop undgik regning på trecifret millionbeløb for licenser

- Via Computerworld DK - , redigeret af Net_Srak , indsendt af arne_v

De fleste store danske virksomheder sørger for at holde styr på deres licenser, således også hos Coop. Derfor kom det som en stor overraskelse, da en softwareleverandør efter en licens-audit kom med en kæmpe regning.

Softwareleverandøren, som af nogle gættes på at være Oracle, mente ikke Coop havde styr på deres licenser, og præsenterede selskabet med en regning på et trecifret millionbeløb. Det er ikke oplyst præcist hvor stort beløbet var, men skulle ifølge Computerworld, være tre gange det samlede it-budget for Coop i 2009.

Hos Coop var man dog overbeviste om, at leverandøren var på et vildspor, og efter flere intense forhandlinger blev det store millionkrav skrinlagt.

Til trods for ekstraregningen blev droppet, så er Coop bestemt ikke glade for leverandøren, og ville hellere end gerne skifte dem ud.

Lars Frahm, it-direktør hos Coop til CW skrev:
Hvis jeg havde haft nogen jordisk mulighed for at skifte leverandør, så havde jeg selvfølgelig gjort det. Det var fuldstændig urimeligt, det vi blev udsat for.

Hverken Coop eller Oracle vil oplyse om det er sidstnævnte der er leverandøren, men hos Oracle oplyser man, at man er glade for at have Coop som kunde.

SXC - kezze

Nero trækker MPEG-LA i retten for monopolmisbrug

- Via OS News - , redigeret af Net_Srak , indsendt af arne_v

I USA har det tyske firma Nero AG, der bedst er kendt for sit software til at brænde cd, dvd og blu-ray, trukket organisationen MPEG-LA i retten, idet de mener de misbruger deres dominerende position på video-markedet.

MPEG-LA varetager licenser og patenter for nogle af de mest udbredte video-formater, der bliver benyttet, heriblandt MPEG-2. Nero mener at organisationen, på flere områder, overtræder en række betingelser for varetagelsen af deres rettigheder.

I 1997 lovede det amerikanske justitsministerium (DOJ) at de ikke ville rejse en sag mod MPEG-LA, hvis organisationen lovede at overholde en række betingelser.

Det er disse betingelser Nero mener ikke er overholdt. Således burde MPEG-LA kun inkludere de vigtigste patenter i MPEG-2-puljen, hvilket blev opgjort til 53, men det har vist sig de har fået tilføjet over 800. Ligeledes skulle puljen verificeres af en uafhængig ekspert. Personen der gjorde dette, var den juridiske rådgiver for MPEG-LA.

Ud over misbrug af MPEG-2, så anklager Nero også organisationen for lignende misbrug af H.264 og MPEG-4, hvor der, ifølge Nero, er tilføjet langt flere patenter end nødvendigt. Patentpuljerne er for de to formater på henholdsvis omkring 1.000 og 1.300 patenter.

Hos MPEG-LA afviser man anklagerne og mener det er angreb som sker, fordi Nero ikke har styr på deres licensering af organisationens produkter.

Motorola Inc.

Motorola laver en Apple

- Via Gizmodo - , indsendt af sissy

Blandt mobiltelefonproducenterne ser det ikke ud til, at det kun er hos Apple, hvor man har uheldige medarbejdere, der mister prototyper uden for firmaets matrikel.

I USA er der dukket en telefon op fra Motorola, der efter alt at dømme er efterfølgeren til selskabets populære Droid mobiltelefon, som går under navnet Motorola Droid Shadow.

Telefonen blev fundet i et fitnesscenter ejet af firmaet Verizon, der har eksklusiv forhandling af den nuværende Droid og som også får eneret til den kommende udgave.

De første detaljer om telefonen lyder på en 4,3″ trykfølsom skærm, 8 Mpixel kamera, der kan optage video i 720p, Snapdragon processor, HDMI-udgang og 16 GB intern lagerplads.

Det forventes at telefonen vil komme på markedet i løbet af juni eller juli og vil anvende Android 2.2.

Flickr - Jacob Bøtter

Danmarks it-færdigheder placerer os i toppen af EU

- Via Computerworld DK - , redigeret af Pernicious

Det kan godt være at vi ikke kan slå Sverige i ishockey, men når det kommer til it-færdigheder giver vi vores nabo baghjul.

Danmark er et af de lande i EU, der klarer sig bedst mht. udbredelsen af internet-forbindelse til befolkningen, integrationen af it i vores uddannelsessystem og hyppigheden af brugen af it.

Dette gør, i følge en ny undersøgelse foretaget af EU, at vores it-færdigheder er i top. Udover Danmark ligger lande som England og Finland ligeledes også oppe i toppen. Sverige og Tyskland derimod, klarer sig knapt så godt.

Tyskland har fin udbredelse af netforbindelse i nogle dele af landet – den vestlige del – og ringe udbredelse i andre dele – den østlige – hvilket er med til at give dem en lunken placering. Sverige klarer sig derimod bare generelt ikke godt.

De to lande er dog langtfra i bunden og klarer sig som sådan fint, i modsætning til lande som Italien og Irland, som er langt bagud.

Videnskabsministeren Charlotte Sahl-Madsen er meget tilfreds med resultaterne som rapporten viser, især ovenpå sidste måneds nyhed, at omkring 40 % af danskerne har svigtende it-kundskaber.

Charlotte Sahl-Madsen skrev:
Det er bestemt tilfredsstillende, at vi danskere klarer os godt på it-færdigheder, sammenlignet med de øvrige EU-lande. Det er jo med til at nuancere billedet af, at danskerne nærmest skulle være funktionelle it-analfabeter.

Yahoo

Nokia og Yahoo! indgår samarbejde

- Via Reuters - , redigeret af Pernicious

I kampen mod Google og Apples voksende dominans, har Nokia og Yahoo! indgået et samarbejde for at styrke hinandens profiler på det mobile marked.

Samarbejdet mellem de to kommer især til at have en effekt på deres operationer i Asien, et marked i hurtig vækst, hvor de to selskaber er under pres fra de to konkurrenter.

Aftalen mellem Nokia og Yahoo! vil sikre fremtiden for Yahoo! på det mobile marked, hvor alle fremtidige Nokia-telefoner vil indeholde deres e-mail og IM-tjenester. Nokia vil desuden levere deres korttjeneste, som de i 2007 købte fra Navteq, til Yahoo! som et modtræk til Google Maps.

For Nokia vil aftalen give dem nye applikationer til deres haltende app-store, der er langt bagefter både Apples og Googles versioner, ligesom Yahoo! skal hjælpe Nokia til at få en større bid af det amerikanske marked for mobiltelefoner.

Nvidia

Nvidia klar med lynhurtig mobil GPU

- Via engadget - , redigeret af Net_Srak

Som det plejer at ske når Nvidia har udgivet en ny serie af GPU’er til desktop-computere, så efterfølges de af udgaver lavet til bærbare computere.

I en pressemeddelelse har Nvidia netop annonceret deres næste generation af grafikchips til laptops, hvor flagskibet vil være deres GeForce GTX 480M.

M-udgaven af GTX 480 er en neddroslet udgave af desktopudgaven, idet den “kun” kommer med 352 CUDA kerner og 256-bit hukommelsesinterface, mod 480 kerner og 384-bit hos storebror. Shaderne arbejder derudover ved 850 MHz, hvilket er 550 MHz langsommere end desktop-varianten.

Specifikationerne til trods, så er 480M meget hurtigere end sin forgænger, 370M, da den yder teoretiske 897 gigaflops, mod før 414 gigaflops.

Nvidia forventer at de første computere med den nye GPU vil være på markedet i løbet af næste måned.

Flickr - mutednarayan

Nyt materiale kan 200-doble blu-ray kapacitet

- Via Mainichi - , redigeret af Avenger-

Flere steder arbejder man på at finde en afløser for Blu-ray Disc (BD) som medie, selvom flere prominente personer, heriblandt Bill Gates, mener, at BD vil være det sidste optiske medie, der vil blive udbredt.

Fælles for alle forslagene for en afløser er større kapacitet, hvor teknologier, der lover op til 1 TB plads har været fremme. Står det til japanske forskere så kan et nyudviklet materiale dog øge denne kapacitet yderligere til 5 TB.

Forskerne har opfundet et metaloxid, titanium pentoxid (Ti3O5), der har den unikke egenskab, at krystallerne ændres når de belyses. Uden lys leder krystallerne elektricitet, men påvirket af en laser sænkes den elektriske ledeevne.

Krystallerne er meget små og kan øge datatætheden med op til 200 gange i forhold til nuværende materialer, der bliver benyttet til at lave BD-medier. Derudover er materialet meget billigt at fremstille, da det kun koster omkring 1 % af den pris som de sjældne metaller, der bruges til fremstilling af dvd- og BD-medier.

Forskerne søger nu virksomheder, der kan gøre brug af deres opfindelse i fremtiden.