mboost-dp1

Oak Ridge National Laboratory

USA overhaler Kina med ny supercomputer: Skal bruges til AI

- Via Technology Review - , indsendt af arne_v

Kina har siden 2013 haft den kraftigste supercomputer, men nu har USA fået førstepladsen tilbage.

Oak Ridge National Lab har afsløret Summit, der har nok regnekraft til at overhale Kinas tidligere rekordholder, Sunway TaihuLight. Den nye amerikanske supercomputer skal bruges til AI-arbejde.

Summit er 60 procent hurtigere end TaihuLight og kan nå op på en regnekraft på 200 petaflops, hvilket betyder, den kan udføre 200 trilliarder – eller 200 millioner milliarder – udregninger i sekundet.

Supercomputeren fylder to tennisbaner, og der løber mere end 15.000 liter vand pr. minut igennem dens afkølingssystem.

Samtidig fortæller forskerne bag, at Summit er den første supercomputer, der fra begyndelsen er designet til at udføre AI-funktioner som at arbejde med maskinlæring og neurale netværk.

Med dens 27.000 GPU-chips fra NVIDIA skal Summit blandt andet gennemgå store mængder rapporter og billeder for at finde forbindelser mellem bestemte gener og kræft.

NASA

NASA-robot har måske fundet liv på Mars

- Via Videnskab.dk -

NASA-robotten Curiosity har fundet spor efter organiske molekyler på Mars.

Disse molekyler kan betyde, at der tidligere har været liv på den røde planet.

Der har været en sø for 3,5 milliarder år siden der, hvor NASA-robotten Curiosity nu kører rundt på Mars.

En række boreprøver fra bunden af den sø er blevet analyseret og viser klare tegn på organiske molekyler – altså molekyler opbygget omkring kulstof-atomer.

Men de organiske molekyler stammer dog ikke nødvendigvis fra levende organismer.

De kan også dannes gennem geologiske processer i søbunden eller være leveret af meteorer.

Dog kan organisk liv kun opstå de steder, hvor organiske forbindelser findes, hvorfor der uanset hvad er tale om et vigtigt nyt fund.

Desuden kan fortidige og nutidige mikroorganismer på planeten forestilles at leve af disse organiske forbindelser.

Unihertz

Kickstarter laver hårdfør mini-smartphone: Kan bruges under vand

- Via The Verge -

Unihertz har lavet en kickstarter for deres lille, hårdføre smartphone, der kan bruges under vand. Unihertz Atom er navnet.

Atom har en 2,45 tommer skærm med en opløsning på 240×432. Samtidig er den lille telefon udstyret med Android 8,1 Oreo, 4GB RAM, en octa-core processor, et 16-megapixel-kamera og en fingeraftryks-læser.

Derudover har den et almindeligt minijack-stik og en knap på siden, der kan programmeres til at åbne en hvilken som helst app.

Unihertz hævder desuden, at man kan bruge den lille, sporty telefon til at filme og tage billeder under vand.

Kickstarteren er allerede en stor succes, og Unihertz forventer således en udgivelse til oktober med en amerikansk pris på 300 dollars.

Google Inc.

Universitet tester kort-apps: Google Maps er blandt de dårligste til privacy

- Via Digi.no - , indsendt af Ufomekaniker

Wirtschaftsuniversität Wien har undersøgt en række kort-apps og er kommet frem til, at den populære Google Maps-app er blandt de dårligste, når det kommer til privacy.

Google Maps og andre lignende tjenester indsamler nemlig store mængder data om deres brugere – ofte også når appen ikke er i brug i form af passiv dataindsamling. Den indsamlede data bruges primært til at inddele brugerne i segmenter, så en annoncør derefter kan målrette annoncer.

Som man kan se nedenfor, har forskerne i rapporten sammenlignet Google Maps, Maps.Me, Waze, Here Wego og Osmand, hvor de to sidstnævnte er fremhævet i rapporten, da de ses som privacy-venlige alternativer.

Både Waze og Google Maps rammer helt i bund, når det kommer til privacy i standardindstillingere og scorer samtidig også meget lavt, når det kommer til inddragelse af brugeren.

Som en del af rapporten skulle en dataforsker bruge Googles ‘timeline’-funktion til at følge to anonyme brugere i en måned og danne en profil af dem. Positionsdata afslørede ikke bare, hvor brugerne havde været, men hvor gamle de var, om de havde børn, hvad de arbejdede med og mere end det.

Wikimedia

Hackere stjæler 40.000 passwords fra Kommunernes Landsforening

- Via Ekstra Bladet -

Ukendte hackere har fået adgang til en database med 40.000 brugere hos Kommunernes Landsforening (KL).

Der er tale om brugere af hjemmesiden kl.dk og Dialogportalen, hvor kommunalt ansatte kan sparre online.

Her har brugerne afgivet information om navn, stilling, arbejdssted, mailadresse, telefonnummer og passwords, hvilket hackerne har haft adgang til.

Der er dog ikke blevet stjålet information om CPR-numre eller bankoplysninger.

Rigspolitiet henvendte sig hos KL, efter de havde hørt, at KL’s database var sat til salg på nettet.

Brugernes passwords på siden var ikke krypteret.

KL havde ellers bedt deres systemleverandør om at få brugernes passwords krypteret. Nu vil KL undersøge, hvorfor de ikke var blevet krypteret.

Kommunernes Landsforening har underettet deres brugere og bedt dem om at skifte adgangskode.

Apple Inc.

Apple nedjusterer: Producerer færre nye iPhones

- Via Nikkei - , indsendt af arne_v

Apple har angiveligt fortalt deres leverandører, at de skal producere 20 procent færre komponenter til nye iPhones.

Sidste år bad Apple deres leverandører om at gøre klar til at producere 100 millioner af deres iPhone 8, iPhone 8 Plus og iPhone X.

I år tror Apple ikke lige så meget på deres kommende telefoners salg, så de nedskalerer til 80 millioner enheder.

De nye iPhones vil angiveligt blive afsløret til efteråret. De vil alle have FaceID-kamera ligesom Apples nuværende topmodel, iPhone X.

Topmodellerne vil have lyse OLED-skærme ligesom iPhone X, imens de billigere modeller vil have LCD-skærme.

Apple har i længere tid forsøgt at finde andre leverandører end Samsung til deres OLED-skærme, men LG viste sig angiveligt ikke at kunne levere nok OLED-skærme.

Christian Theobalt

Forskere opgraderer faceswap-teknologi

- Via The Register -

En gruppe maskinlærings-forskere har fundet en metode til at re-animere en portrætvideo, der sandsynligvis vil kunne snyde mange mennesker.

I forskernes kommende rapport fortæller de, at nuværende metoder kun kan kopiere ansigtsudtryk, hvorimod deres nye metoder kan kopiere ansigtsudtryk, hovedpositionen i tre dimensioner samt blink og stirren med øjnene.

‘Deepfakes’ er de videoer tidligere blevet døbt, hvor man tager ansigtet fra en person og kopierer over på en anden i en video, hvilket tidligere er blevet brugt til at lave kendis-porno.

En af forskerne bag projektet fortæller, at han godt forstår de etiske konsekvenser, som den slags teknologier kan have – eksempelvis igennem forskellige former for fake news-videoer.

Men teknologien kan også have fordele, da den eksempelvis kan bruges til bedre at tilpasse mundbevægelser og tale, når man dubber en film til et andet sprog.

Projektet med navnet Deep Video Portraits demonstreres i videoen herunder.

Flickr - JohnED76

Kinesiske hackere stjæler ubådsdata om ny missil-teknologi fra USA

- Via Washington Post - , indsendt af Ufomekaniker

Hackere, der menes at være forbundet til den kinesiske stat, har stjålet følsomme ubådsdata fra USA’s flåde.

Blandt de stjålne data var der information omkring ny missil-teknologi.

I januar og februar stjal de kinesiske hackere 614GB data fra en underleverandør til flåden.

Blandt de mange data var der planer med effekt fra år 2020 om at kunne affyre supersoniske missiler mod skibe.

Derudover var der data om et hemmeligt projekt med navnet “Sea Dragon”, sensordata og data om radiokommunikation.

Kina og USA har aftalt at stoppe industrispionage imod hinanden, men angiveligt mener ingen af landene, at militær-spionage hører under denne aftale.

Microsoft

Microsoft tester datacenter under vand

- Via BBC - , indsendt af modgaard

Microsoft er ved at teste et datacenter under vandet.

Computer-giganten har sunket et fuldt funktionelt datacenter ned i havet ved en skotsk kyst i en vandtæt cylinder. De vil undersøge, om det vil forbedre energi-effektiviteten på centeret.

Det kræver nemlig meget strøm at afkøle et datacenter, hvorfor de i stedet vil bruge havet som naturlig afkøling.

De kan samtidig fjerne det meste af ilten i den lokale atmosfære, da der ikke er mennesker, hvilket giver mindre chance for korrosion. Korrosion er nemlig et stort problem med datacentre.

Et kabel leverer strøm og sender samtidig data fra datacentret op til et sted, hvor der er internet.

Hvis alt går som planlagt, forestiller Microsoft sig i fremtiden at kunne nedsænke fem lignende cylindere mere med tilhørende datacentre – på kun 90 dage. Det ville tage årevis at bygge et sammenligneligt datacenter på land.

SXC - Woopidoo2

Region Sjælland indrømmer problemer med dyr Sundhedsplatform

- Via dr.dk - , indsendt af arne_v

Den nytiltrådte sundhedsdirektør for Region Sjælland Leif Panduro Jensen indrømmer, at der er problemer med det elektroniske journalsystem Sundhedsplatformen, der kostede regionen 700 millioner kr.

Om cirka et år mener han, at man vil være i mål med den.

Sundhedsplatformen, som Region Sjælland og Region Hovedstaden bruger, har været tre gange dyrere at købe, end den lignende løsning man har købt i Region Syddanmark.

Problemerne med platformen går mest ud over lægerne, der har fået en række ekstraopgaver foran computeren i en region, som i forvejen er presset, fordi man mangler 120 speciallæger.

Leif Panduro Jensen mener, det vil tage årevis at skrotte systemet, hvorfor man hellere bør satse på at fortsætte med at få Sundhedsplatformen til at fungere. Om et år vil de fleste problemer nemlig være løst, siger han.