mboost-dp1

U. S. Department of Homeland Security

Modstand mod amerikanske myndigheders planer om at spørge til sociale profiler ved indrejse

-

I USA har Department of Homeland Security fortsat planer om at bede folk udlevere navne på deres profiler på sociale medier, når man vil ind i landet. Det skal ske ved ‘specifikke kategorier af indrejsende’, der ønsker at være i USA i kortere tid end 90 dage og være frivilligt.

Det tiltag møder nu modstand fra grupper af både borgerrettighedsforkæmpere og særligt teknologiinteresserede. I en indsigelse skriver grupper som American Civil Liberties Union, Center for Democracy & Technology og Electronic Frontier Foundation:

‘Dette tiltag vil invadere den individuelles privatliv og bringe ytringsfriheden i fare, mens det samtidigt er ineffektivt og uoverkommeligt dyrt at implementere og vedligeholde.’

I indrejseformularen vil følgende blive tilføjet:

‘Please enter information associated with your online presence-Provider/Platform-Social media identifier’

Førnævnte grupper påpeger blandt andet, at der ikke understreges, at det er frivilligt, eller hvilken information og hvor meget information, der spørges til.

Vi har tidligere omtalt ønsket om information omkring profiler på sociale medier.

Google Inc.

Android Nougat dropper Nexus 5 og 2013 Nexus 7

-

Mens andre Nexus-enheder modtager den nye Android 7.0 Nougat fra Google, bliver der ingen opdatering til Nexus 5 og 2013 Nexus 7 enheder.

Enhederne var heller ikke med i de developer builds, Google udsendte hen over sommeren.

Google har tidligere sendt opdateringer ud til enheder, der er ældre end de 18 måneders garanti for opdateringer. Men det er altså ikke tilfældet denne gang.

Google leverer sikkerhedsopdateringer i enten tre år efter enhedens lanceringsdato eller 18 måneder efter enheden er taget af markedet igen.

Nvidia

nVidia fremviser kraftig Parker SoC til selvkørende biler

-

I januar fremviste nVidia selskabets Drive PX2 GPU, som vi omtalte, og nu er tiden kommet til den Parker SoC (System on a Chip), der skal drive værket.

Parkers processor har 256 kerner og yder 1,5 teraflop. Det gør den f.eks. i stand til at decode og encode 4k-video ved 60fps – eller udføre 24 billioner ‘deep learning’ operationer pr. sekund.

Samarbejdet mellem nVidia og Volvo bærer i denne sammenhæng også frugt, når Volvos kommende CX90 gør brug af Drive PX2.

Ifølge nVidia er der ud over Volvo 80 andre bilfabrikanter, underleverandører og universitet-research centre, der gør brug af Drive PX2.

Selskabet har også en større supercomputer – DGX-1 – som bruges i Elon Musks non-profit tiltag OpenAI. Denne kan klare 1,7 teraflops og skal lære at tale ved at arbejde sig gennem Reddit.

Linuxmag.com

Linux fylder 25 år – på torsdag

-

Det er 25 år siden Linus Torvalds annoncerede projektet ‘Linux’, der som udgangspunkt bare skulle være et hobbyprojekt, der ikke var lige så professionelt som gnu.

Meget har ændret sig siden 25. august 1991, og Linux er i dag en massiv del af internettets infrastruktur, datacentre, websites, supercomputere og Android.

I dag er langst størstedelen af udviklerne tilknyttet Linux betalte – til forskel fra tidligere. En forklaring på dette er ifølge den seneste Linux Kernel Development Report, at udviklere, der er i stand til at udvikle Linux, har nemt ved at finde et job.

Linus Torvalds holder i dag øje med udviklingen på vegne af Linux Foundation, der er non-profit organisationen bag systemet. Selskaber som Intel og Red Hat er markante bidragsydere til Linux gennem betalte udviklingstimer.

W3C

HTML5.2-udkast er klar

-

W3C (World Wide Web Consortium) har til opgave at stå for standardiseringen på nettet, og organisationen har nu offentliggjort første udkast til en version 5.2 af HTML-standarden.

Der er tale om en mindre opdatering til HTML5 – lige som HTML5.1, der endnu ikke er gjort til officiel standard.

Man kan se hyppigheden af opdateringerne som et tegn på, at W3C vil opdatere standarden hyppigere.

Hverken HTML5.1 eller HTML5.2 ser ud til at gøre udviklingsarbejdet markant anderledes for webudviklere, skriver Version2. Men der er dog stadig kun tale om et udkast.

W3C håber på, at en HTML5.2 kan nå næste stadie – en officiel anbefaling – i slutningen af 2017.

Google Inc.

Android 7 – Nougat – lanceres

-

Den endelige version af Android 7 med kodenavnet Nougat begynder nu at rulle ud til folket.

Der er blandt andet understøttelse af Virtual Reality headsets og tænkt på latops og desktops med lidt hjælp fra Chrome OS.

Til tablets og smartphones er der blandt andet understøttelse af split screen, et redesignet notifikationspanel og justerbar brugerflade.

Under ‘overfladen’ er der også opdateringer til f.eks. batterispare-tilstanden ‘Doze’, og udviklere kan gøre brug af Vulkan og Java 8 support.

Vulkan graphics API er Androids svar på Windows Direct X 12 og iOS’ Metal API’er. OpenGL er stadig til rådighed for Androidudviklere, men de får nu muligheden for at bruge den hurtigere men også mere komplicerede Vulkan API. Java 8 giver blandt andet mulighed for mere letlæselig og ‘ren’ kode sammen med en række nye muligheder.


Tryk på 'Læs mere' for at læse hele nyheden.

SXC - Spy-Seth

Win 10 Anniversary Update får webcams til at crashe

-

Den seneste, store opdatering til Windows 10 – Anniversary update – fejrede styresystemets ét års fødselsdag. Og der er stadig børnesygdomme i systemet.

Opdateringen gør webcams ubrugelige i programmer som Skype og diverse CCTV-programmer (Close Circuit TV).

Problemet ligger i, at opdateringen ændrer på den måde, Windows håndterer webkameraer – både USB- og netværkstilsluttede. Tidligere har kun ét program ad gangen kunnet tilgå kameraet. For at ændre på dette oprettes der med Anniversay Update (eller update 1607) en Windows Camera Frame Server, som har forbindelse med kameraets datastrøm. Programmer tilgår ikke selve kameraet men i stedet denne Frame Server, som uderstøtter flere tilslutninger på en gang – men det er også her, problemet findes, melder Microsoft.

Anniversary Update-udgaven af Windows Camera Frame Server understøtter kun ukomprimeret data fra kameraet, men et webcam, der er tilsluttet via USB2, kan kun levere 1080p video ved at komprimere dataen. USB2 har ikke båndbredte nok til at levere dataen ukomprimeret.

Dette er et problem, når mere end ét program ønsker at bruge kameraet.

Det er endnu uvist, hvornår en rettelse kommer, men Microsoft melder, at selskabet arbejder på sagen.

Rejsekort A/S

Data fra Rejsekortet lå frit tilgængelige

- Via Version2 -

Fra udsendelsen af en softwareopdatering til Rejsekortet den 3. juli og frem til 17. august lå blandt andet brugeres lokationsdata og oplysninger om hemmelige adresser tilgængeligt for uvedkommende.

I praksis har det betydet, at Rejsekort-brugere har kunnet tilgå oplysninger om, hvor andre brugere har befundet sig på specifikke datoer samt oplysninger om navn og adresse. Det var muligt, hvis man som bruger loggede ind på Rejsekortets selvbetjeningsløsning for at se fakturaer, kreditnota og rykkere.

Her har man kunnet ændre i browserens adressefelt og derved se andre brugeres data ganske enkelt fordi, der ikke var sat begrænsning på, hvilke fakturaer man kunne tilgå. En faktura har et nummer, og dette nummer vises i adressefeltet. Ændrede man fakturanummeret, fik man vist den givne faktura.

Den administrerende direktør for Rejsekort A/S, Bjørn Wahlsten, udtaler til Version2, at fejlen opstod i forbindelse med en software-leverance fra den franske leverandør af systemet, Thales, og kalder fejlen uacceptabel.

ICANN

USA slipper kontrollen med webadresserne

- , indsendt af arne_v

Der bliver ikke længere en direkte forbindelse mellem kontrollen af navngivningssystemet DNS og USA. Indtil nu har det været styringsorganet ICANN (the Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), der sammen med USA har administreret webadresser. Men fra 1. oktober skal dette ansvar alene overlades til non-profit organisationen ICANN.

Dermed bliver navngivningen via DNS (Domain Naming System) også overdraget til ICANN – noget republikanske politikere i USA har utrykt bekymring overfor. De frygter, at fremmede magter som f.eks. Kina eller Rusland får større magt. Kina har tidligere i år begyndt arbejdet med særregler for håndtering af domænenavne i landet.

Styringen af DNS forlader dog ikke USA rent fysisk, da Icann holder til i delstaten Californien.

Microsoft

Microsofts PowerShell bliver open source

- , indsendt af arne_v

PowerShell, som er Microsofts scripting- og automatiserings-framework, bliver open source. Programmet bruges blandt andet af systemadministratorer til at opsætning og konfiguration af automatiske opgaver i systemer på hele .Net-platformen.

Dermed sender Microsoft nye versioner af PowerShell på gaden til Mac OS X og Linux – her særligt udviklet til Ubuntu, Centos og Red Hat. Det sker på en ny PowerShell GitHub-side, der findes her. Det er samtidigt stedet, hor Microsoft for fremtiden vil modtage bidrag til koden.

I første omgang er det dog kun Microsofts egne folk, der kan tilføje bidragene til systemet, men det skulle kun være et spørgsmål om tid, før andre får mulighed for dette.

Med de nye version til Linux og Mac er der åbnet for et mere flydende arbejde for systemadministratorer i såkaldte ‘blandede miljøer’, hvor der både bruges Windows, open source og Mac. Scripts, kommandoer og arbejdsgange vil kunne deles frit mellem de forskellige platforme.

Linux-udgaven er indtil videre i alpha-mode, og Microsoft forventer en fuld version næste år.