mboost-dp1

Wikileaks.org

Wikileaks-grundlægger forlader sit skjul

- Via Guardian - , redigeret af Net_Srak , indsendt af Systran

Siden det kom frem, at en ung analytiker hos det amerikanske militær har fodret Wikileaks med fortrolige informationer fra militæret, har grundlæggeren af tjenesten, Julian Assange, været gået under jorden.

Årsagen skulle være, at analytikeren angiveligt har sendt Wikileaks udskrifter af 260.000 telegrammer omhandlende USA’s aktiviteter i Afghanistan og Irak. Det er oplysninger, man i Washington anser som værende af betydning for den nationale sikkerhed og derfor ikke vil have offentliggjort.

Nu er Assange dukket op i offentligheden igen, det skete i går i Belgien, hvor han deltog i en konference om censur, i Europaparlamentet. Her har han udtalt, at rygterne om, at han bliver jagtet af de amerikanske myndigheder, og han skulle være i livsfare, er overdrevne. Han medgiver dog, at der er visse geografiske områder, hvor han ikke vil rejse til.

Julian Assange til The Guardian skrev:
Some fear for my life. I’m not one of them. We have to avoid some countries, avoid travel, until we know where the political arrow is pointing.

Det forlyder desuden, at den næste store offentliggørelse vil være videomateriale om det blodige bombeangreb på landsbyen Garani i maj 2009, hvor amerikanske tropper dræbte 140 civile, heraf 92 børn.

Condensed Matter Physics Group, Manchester University

Forskere fremstiller 30″ grafen-film

- Via Physorg - , redigeret af Net_Srak

Det af mange forskere udråbte supermateriale Grafen har en stor ulempe, det er svært at fremstille i store størrelser. I Sydkorea har forskere fra Sungkyunkwan University nu opnået et gennembrud, da det er lykkedes at fremstille en grafen-film, der måler 30 tommer.

Den nyudviklede film er lavet ved at dampe grafen på en kobberoverflade og derefter overføre det ultratynde lag grafen til en plastikfilm, hvorfra det overføres til det endelige materiale.

Resultatet er en tynd film af grafen, der kan bruges til at lave trykfølsomme skærme, hvilket demonstreres i en video, som du kan se herunder.

Fordelen ved at lave trykfølsomme skærme med grafen er blandt andet, at materialet er meget mere holdbart end de nuværende, ligesom de elektriske egenskaber er bedre, mens det stadig er fleksibelt. I dag benytter man bl.a. Indium Tin Oxid (ITO), der er mere skrøbelig og dyrt, fordi indium er meget sjældent.

Waoo!

Fyringsrunde i Dansk Bredbånd efter opkøb

- Via Computerworld DK - , redigeret af Net_Srak , indsendt af kastrup

I sidste uge kom det frem, at elselskabernes fælles bredbåndsselskab Waoo opkøbte konkurrenten Dansk Bredbånd, og nu er det kommet frem, at 28 af de 65 ansatte bliver afskediget.

Afskedigelserne blev allerede annonceret hos Dansk Bredbånd samme dag som overtagelsen fandt sted, og begrundelsen er ifølge ComputerWorld, der har snakket med Waoos administrerende direktør, Anders B. Christjansen, at der skal spares.

Anders B. Christjansen til ComputerWorld skrev:
Det er jo ikke på nogen måde et behageligt budskab, men det er en realitet, at vi må skære i omkostningerne for at få skabt en bedre forretnings-case.

Selvom antallet af medarbejdere, som skal afskediges, er fastlagt, er der endnu ikke sat navn på, hvem der skal forlade firmaet. Der arbejdes dog på, at alle ved besked, inden sommerferien starter.

Google Inc.

Google: Google Maps Navigation begrænses af operatørerne

- Via Comon - , redigeret af Net_Srak , indsendt af kastrup

Det er ikke længe siden, det blev muligt at hente Google Maps Navigation til Android-mobiltelefoner her i Danmark, men navigationssoftwaren har en stor ulempe, den skal kontinuerligt streame kortmaterialet.

Det betyder, der kræves en nogenlunde stabil forbindelse til internettet, hvilket kan blive et problem flere steder i Danmark. Et andet og større problem er, hvis man vil til udlandet, for så kan en køretur komme til at koste mange penge.

Løsningen ville være, at man kunne hente kortmaterialet til køreturen, inden man tog afsted, men ifølge Googles chef for Google Maps, Earth og Local Search, Michael Jones, som Comon har talt med, er det operatørerne, der er begrænsningen.

Han peger på, at mange teleudbydere har begrænsninger på, hvor meget man må downloade, og kritiserer også de meget høje roamingpriser i Europa.

Helt afviser Jones dog ikke muligheden for, at der måske kommer en download-mulighed.

Michael Jones til Comon skrev:
Et statisk cached kort er ikke så godt som et onlinekort. Men jeg tror, at vi kommer til at se mere til download i fremtiden […] Hvis det giver mening, vil vi måske lancere det.

Sun

Kritik af implementation af closures i Java

- Via Version2 - , redigeret af Net_Srak , indsendt af arne_v

I december sidste år blev det klart, at Java version 7 vil implementere closures, og i den forbindelse oplyste Mark Reinhold, at man hos Sun (Oracle) ikke ville vælge et af de tre forslag til implementation, der var fremme, men udvikle en ny.

Det er nu blevet til, at closures skal benyttes i Java via den såkaldte “Strawman-syntaks”, der er ifølge Version2 er valgt på baggrund af et kommende parallelisme-bibliotek, idet operationer så kan afvikles på flere processorkerner samtidig.

Valget er dog allerede kommet under kritik, blandt andet fra danske David Heinemeier Hansson, der opfandt Rails, som mener, syntaksen er alt for støjfyldt.

Kritikken følger i kølvandet på de mange års debat, der har været hidtil, om hvordan closures bør implementeres i Java.

H.E. Saks/SINE

Offentligt milliard-it-projekt udskydes igen

- Via Computerworld DK - , redigeret af Net_Srak , indsendt af arne_v

I perioden 2007 til 2020 er der afsat 2,7 milliarder kroner til at udvikle og drifte Statens Sikkerhedsnet, også kaldet SINE. Projektet skulle have været i drift i efteråret 2008, men det er endnu ikke tilfældet, og nu ser det ud til, der vil gå lang tid endnu, inden det sker.

Årsagen er, som vi også tidligere har nævnt, at det danske firma Terma, der skulle levere softwaren, som binder det hele sammen i kontrolrummene. Terma fik 300 millioner kroner til at udvikle softwaren for, men ifølge Computerworld, der har snakket med Anne Pihl Rasmussen fra SINE-sekretariatet, er der store mangler.

Man er i gang med nye forhandlinger med Terma om at levere en mindre del af det oprindelige oplæg, og resten skal så i en ny udbudsrunde. Det betyder, projektet vil forsinkes yderligere, og man tør nu ikke gætte på, hvornår SINE vil stå klar.

Anne Pihl Rasmussen, presseansvarlig hos SINE-sekretariatet til CW skrev:
Der går hurtigt et års tid. Først skal der laves en kravspecifikation og derefter kommer udbudsrunden.

Google Inc.

Street View Wi-Fi-data indeholder e-mails og adgangskoder

- Via MacWorld -

Da Google kørte rundt i Europas gader for at fotografere dem til Street View-funktionen i Google Maps, registrerede de, som tidligere nævnt, også data fra ubeskyttede trådløse netværk.

Disse data udleverede Google for nyligt til myndighederne i de lande, hvor det var indsamlet, og i Frankrig har datatilsynet, CNIL, kigget nærmere på det. Undersøgelsen viser, at der både er registreret adgangskoder og e-mails i det optagede data.

CNIL skrev:
However, we can already state that […] Google did indeed record e-mail access passwords and extracts of the content of email messages.

Google indrømmede selv, at de havde logget det meget omtalte data, men også at det kun ville være fragmenter, der ikke ville kunne bruges til ret meget, fordi softwaren skiftede Wi-Fi-kanal fem gange i sekundet.

CNIL har endnu ikke besluttet, om opdagelsen skal have nogen konsekvenser for Google.

NASA

Cassini i nærkontakt med Titan

- Via NASA Blog - , indsendt af ktg

Hos NASA beordrede man i weekenden rumsonden Cassini, der siden juni 2004 har kredset omkring Saturn og dets måner, tæt forbi månen Titan, det tætteste nogensinde for rumsonden.

Cassini passerede Titan i en afstand på kun 880 kilometer, hvilket betød, at den fløj igennem Titans ionosfære, der er den yderste del af atmosfæren for månen.

Formålet med manøvren var at konstatere, om Titan har et magnetfelt eller ej. Tidligere målinger har ikke kunnet afsløre et magnetfelt, men det kan være, fordi det er så svagt, at det “overdøves” af Saturns. Ved at dykke ned i ionosfæren kan påvirkning fra Saturns magnetfelt næsten elimineres.

Viser det sig, at Titan har et magnetfelt, kan det give astronomerne ny viden om månens indre, da en række forskellige processer kan være årsag til et magnetfelt.

Der kan læses meget mere om forbiflyvningen (T-70) i denne missionsbeskrivelse (pdf).

Toshiba

Toshiba fremviser netbook med to skærme

- Via The Register Hardware -

Netbooks har solgt rigtig godt, men må, ifølge flere analytikere, se sig truet af tablet-computere i fremtiden. Hos Toshiba har man prøvet at samle det bedste fra de to lejre og introducerer nu deres Libretto W100 netbook uden tastatur.

Den lille computer har i stedet for et tastatur en ekstra skærm, så den har to identiske 7 tommer berøringsfølsomme skærme, hver med en opløsning på 1024 x 600 pixels.

Den ene skærm kan konfigureres som et virtuelt tastatur, hvor man kan vælge imellem flere forskellige tastatur-opsætninger.

Computeren kommer med en Intel 1,2 GHz Pentium U5400, der er en dual-kerne processor, 2 GB RAM og en SSD på 62 GB, hvorpå der er installeret Windows 7. Den måler 202 mm i bredden og 246 mm i højden, men tykkelsen er ikke oplyst – vægten er på 699 gram med standardbatteriet, der holder i to timer.

Toshiba vil have den nye computer klar til salg i slutningen af august, men har endnu ikke oplyst en pris.

Dell

Dell overvejer at benytte Chrome OS

- Via Reuters - , redigeret af Net_Srak

Googles letvægtsoperativsystem har vakt en del opsigt, og blandt de interesserede finder man Dell, der ifølge Reuters er gået i gang med forhandlinger med Google om brugen af Chrome OS i fremtiden.

Hos Dell oplyser Amit Midha, chef for Dell i Kina og det sydlige Asien, at der endnu ikke er indgået nogen aftaler, men at man snakker med Google for at være klar til fremtiden.

Amit Midha, Dell skrev:
There are going to be unique innovations coming up in the marketplace in two, three years, with a new form of computing, we want to be on that forefront … So with Chrome or Android or anything like that we want to be one of the leaders.

Kildekoden til Chrome OS blev frigivet i november sidste år, men en egentlig lancering forventes først at ske til efteråret i år. Operativsystemet er baseret på Linux og vil være lavet med fokus på internettet.