mboost-dp1

Opera Software ASA

Opera 10.50 er udkommet til Windows

- Via Opera - , redigeret af Net_Srak , indsendt af m910q

Opera er blandt de mindre spillere på markedet, men det holder dem ikke fra at holde godt gang i udviklingen af deres browser, der nu er udkommet i version 10.50.

Den nye version byder på en masse forbedringer og nyheder, hvor især JavaScript-motoren har fået en overhaling. Den er ifølge Opera blevet op til syv gange hurtigere, hvilket får dem til at kalde den den hurtigste browser til Windows.

Ud over hastigheden er browseren blevet mere kompatibel med Windows 7, så den f.eks. nu understøtter Aero Glass og Aero peek. På GUI-siden er der også sket ændringer med placeringen af faneblade, der nu minder om Chrome, hvor de er placeret i toppen

Ved siden af det forbedrede look har Opera også fået understøttelse for HTML5 samt CSS3. I første omgang kan den nye browser kun hentes til Windows i 42 forskellige sprog, men kommer senere til både OS X og Linux.

Intel

CeBIT: Intel fremviser 48-kerne CPU

- Via The Register - , redigeret af Emil

På den netop startede CeBIT-messe har Intel benyttet lejligheden til igen at fremvise deres prototype på en multikerne-processor med hele 48 kerner.

Første gang, processoren blev fremvist, var i december sidste år, og ligesom dengang, så forklarer Intel, at der er tale om en “Single chip cloud computer” (SCC).

Hver kerne kan ifølge Intel benyttes til at afvikle sit eget operativsystem, men de kan også bruges til at afvikle et enkelt med mange kerner.

Til demonstrationen viste Intel, hvordan de kunne overvåge energiforbruget i hver enkelt kerne.

Ud over deres SCC, så har de også deres kommende Nehalem-EX 8-kerne Xeon processor og Westmere 6-kerne processor med på messen, der begge forventes at blive frigivet i løbet af marts.

Skolestyrelsen

Cowi har igen problemer med skoletest

- Via Politiken - , redigeret af Pernicious

Det skulle være så godt, da man valgte, at de danske elever skulle benytte digital online-test til deres afgangsprøver, men lykken vendte hurtigt. Af flere omgang har systemet drillet, hvor leverandøren, Cowi, har forsøgt sig igen og igen, men uden held, og historien gentager sig nu atter en gang.

Ved de første læsetest i et nyt skoletest-system, der er blevet gennemført for folkeskolernes 2.-klasser, måtte elever og lærere væbne sig med tålmodighed, da der var svartider på op til fem minutter.

Det får nu Skolestyrelsen til at sætte hele systemet på standby, og de har bedt Cowi om at undersøge, hvad der er gået galt. Inden skolerne skulle i gang med den fejlramte læsetest, havde systemet med succes håndteret seks andre test.

Ud over at der er problemer med testen, så har selve idéen bag den været til debat i skolekredse. Nogle lærere, der støttes af Danmarks Lærerforening, mener ikke, testen er relevant, hvorimod Skolestyrelsen er fortaler for dem.

Gnutella

P2P kan være usundt for privatlivet

- Via Ars Technica - , redigeret af Net_Srak , indsendt af Orange

I Canada valgte et hold af forskere med en medicinsk baggrund for nyligt at undersøge, hvor tilgængelig personlige helbredsoplysninger er på nettet og mere specifikt via p2p-tjenester.

Ved at modificere en Gnutella/eDonkey-klient til kun at kigge efter dokumenttyper som pdf, regneark, tekstbehandling osv. kunne de i løbet af nogle måneder indsamle en større mængde filer.

Filerne blev efterfølgende sorteret efter, hvor de kom fra, således at det kun var filer fra amerikanske og canadiske ip-adresser, der blev studeret. I alt blev der hentet filer fra 1.651 ip-adresser.

Andelen af helbredsoplysninger var på under 0,5 %, hvilket ikke kan lyde af meget, men set på f.eks. hele USA, forudsat tallet holder, vil det betyde, at mange tusinde personer har oplysninger liggende, uvedkommende kan få fat i.

Ud over at finde helbredsoplysninger på en lille del af filerne, fandt de også mange andre oplysninger. I gennemsnit kunne de således konstatere, at 1,5 % af filerne var inficeret med virus, og at der i 11 % af de besøgte ip-adresser i Canada kunne findes et dokument med en navngiven person. Der blev også fundet bankoplysninger, adgangskoder, skatteoplysninger m.m.

Årsagen til den ufrivillige deling af private oplysninger skyldes ofte, at brugerne af p2p-programmerne ikke har styr på, hvilke mapper de deler med omverdenen.

Google

Google klar med beta af Chrome 4.1

- Via Chrome Blog - , redigeret af Emil

Google har fuld gang i udviklingen af deres Chrome browser, og de er nu klar med den første betaudgave af Chrome 4.1.

Den nye browseropdatering byder som sædvanlig på en række forbedringer og nye tiltag. Blandt nyhederne finder man bl.a. en indbygget funktion til at oversætte en hjemmeside til ens eget sprog. Det er samme funktion, som findes i Google Toolbar.

En anden nyhed er en bedre mulighed for at fintune ens sikkerhedsindstillinger, så de passer til ens behov. For eksempel er det muligt at kontrollere cookies, billeder, JavaScript, plug-ins og pop-ups for hver enkelt side, man besøger, og opsætte individuelle indstillinger.

Som altid har Google lavet videomateriale, der forklarer og viser de nye funktioner. Dem kan du se herunder. Vil man prøve den nye beta, kan den hentes her, men p.t. kun til Windows.

Google

Gmail får styrket sikkerheden

- Via TechCrunch - , redigeret af Net_Srak

I hvad der antages at være en reaktion på angrebet mod flere Gmail-konti fra kinesiske hackere i starten af året, kommer der nu ifølge hjemmesiden TechCrunch en række sikkerhedsforbedringer til e-mail-tjenesten.

Forbedringerne vil udkomme i løbet af denne uge, måske allerede i dag, og vil bl.a. gøre det svære at udføre et phishingangreb på en konto eller hacke den.

Phishingforsøg skal afværges med et ekstra lag sikkerhed i forbindelse med nulstilling af en adgangskode. Google vil også gøre det muligt at modtage en engangskode via sms, således at man kan komme på sin konto, skulle den være blevet kompromitteret.

Der skulle desuden være et nyt lag sikkerhed på vej i forbindelse med håndteringen af ens kontakter. Ifølge en kilde tæt på sagen, vil det omfatte implementeringen af en udgave af OAuth.

SXC - flaivoloka

Nyt materiale kan bane vejen for nye superchips

- Via PC World - , redigeret af Net_Srak

Endnu en gang har forskere opdaget et materiale, de mener, kan ændre radikalt på den måde, vi i dag laver integrerede kredsløb. Denne gang drejer det sig om forskere fra Florida State University, der har opfundet en ny type krystal.

Det specielle ved den nye krystal er, at den kan gemme informationer både magnetisk og elektrisk, hvilket kan bruges på flere måder. Den ene er at lave sikker datalagring ved at gemme på begge måder, hvilket gør det svært for uvedkommende at tilgå data.

Mængden af data, der kan gemmes i krystallet, forventer forskerne, vil blive mange gange højere end i dag. Der er ikke blot tale om en faktor 2 eller 3, men op til 1.000 til 1.000.000 gange mere.

Det nye multiferritiske materiale (ferroelektrisk og ferromagnetisk) er endnu ikke ikke brugbart i et produkt af den simple årsag, at de specielle egenskaber kun eksisterer ved en temperatur på minus 150° celcius.

Forskerne håber, at de i løbet af de kommende år kan finde materialetyper, der kan fungere ved højere temperaturer.

SXC - kezze

Microsoft involveret i EU’s undersøgelse af Google

- Via Eweek Europe - , redigeret af Net_Srak

For en uge siden kom det frem, at EU ville begynde en undersøgelse af Google dominerende position på søgemarkedet i EU. Ifølge en advokat for Microsoft er de en del af årsagen til undersøgelsen.

I forbindelse med et møde mellem Microsoft og myndighederne omkring den netop godkendte aftale mellem Yahoo! og Microsoft, kom man også ind på, hvordan Google arbejdede.

Dave Heiner, chefjurist for Microsoft skrev:
As you might expect, the competition officials asked us a lot of questions about competition with Google, […] Some of that inevitably gets into Google practices that may be harming publishers, advertisers and competition in search and online advertising.

Heiner, der har været hos Microsoft i mange år, peger dog på, at der ikke er noget underligt i handlemåden, da det er normal praksis, en praksis Google også selv har anvendt mod dem.

Dave Heiner, chefjurist for Microsoft skrev:
Google hasn’t been shy about raising antitrust concerns about Microsoft in the last few years, either.

Nvidia

NVIDIA klar med Ion 2

- Via The Register Hardware - , redigeret af Net_Srak

Nvidia gjorde sig tidligt bemærket på netbook-markedet med et alternativ til Intels integrerede grafikløsning, da deres Ion-chip var meget hurtigere end Intels. Nu er Nvidia klar med den næste generation; Ion 2.

Ion 2 er modsat sin forgænger en selvstændig GPU, der kommunikerer med Intels Atom Pine Trail CPU via PCI Express. Ved at benytte deres egen Optimus-teknologi vil en netbook automatisk kunne skifte mellem at benytte Intels integrerede grafik eller Ion-chippen, alt afhængigt af hvilket program der anvendes.

Den nye GPU kommer i to udgaver, en med 16 CUDA-kerner til 12″ netbooks og desktop-computere, og en med 8 kerner til 10″ netbooks. I den største variant er GPU’en op til dobbelt så hurtig som Ion, og op til 15 gange hurtigere end Intels GMA 3150 løsning.

På grund af anvendelsen af Otimus-teknologien er der dog et krav for at kunne benytte Ion 2, netbooken skal anvende en fuld udgave af Windows 7, den kan ikke nøjes med Windows 7 Starter, der ellers er tiltænkt netbooks.

Ifølge Nvidia vil det dog ikke blive et problem, og de oplyser, at der allerede er 30 produkter på vej med den nye chip, der vil udkomme i løbet af sommeren. De første af disse vil blive fremvist til CeBIT-messen.

Flickr - openDemocracy

Omfattende ACTA-dokument lækket

- Via Michael Geist -

Det har netop været fremme, at Danmark er modstander af gennemsigtighed i forbindelse med udarbejdelsen af ACTA-aftalen, hvilket skete på baggrund af et lækket dokument. Nu er yderligere et dokument lækket, denne gang indeholdende de fleste detaljer til dato.

Der er tale om et dokument på 44 sider (i pdf), der er dateret den 12. februar med titlen “ACTA negotiations: EU counterproposals – possible flexibility”. Dokumentet beskriver især USA’s og EU’s position på området for håndteringen af intellektuelle rettigheder på det digitale område.

Juraeksperten Michael Geist har kigget nærmere på dokumentet og har fundet en del punkter, hvor parterne i forhandlingerne er uenige. Det drejer sig bl.a. om det famøse three-strikes-forslag og om omgåelse af kopibeskyttelse, hvor USA ønsker en indførelse af deres DMCA, hvilket EU og New Zealand dog er imod.