mboost-dp1

Ali Javey

Ny solcelle-teknologi absorberer 99 % af synligt lys

- Via Technology Review -

Hos University of California, Berkeley, USA, har forskere gennem den seneste tid arbejdet på at anvende små nanorør til at opfange lys. Sidste år lykkedes det at lave en solcelle, der kunne absorbere 85 % af det synlige lys, nu har de forbedret teknikken og er nået op på 99 %.

Solcellen består af små nanorør, men hvor den tidligere udgave anvendte rør, der var ens i bredden, bruger den nye model rør med to bredder.

Rørene er ca. 2 mikrometer i længde, hvor den nederste halvdel er 130 nm i diameter. Den øverste halvdel har en diameter lige under det halve på 60 nm, hvilket gør absorberingen af lys meget bedre.

Ifølge forskeren Ali Javey er fremstillingsmetoden tilmed meget simplere end tidligere metoder, hvilket kan gøre eventuel masseproduktion billig. Den høje effektivitet gør det muligt at lave solceller, der anvender markant mindre halvledermateriale for samme ydelse end tilsvarende tyndfilm-solceller.

Afhandlingen om den nye solcelleteknologi er blevet offentliggjort i tidsskriftet Nano Letters, men er siden blevet forbedret, idet det er lykkedes forskerne at lave rørene i cadmium tellurid i stedet for germanium.

Blu-ray Disc Association

Sharp klar med første BDXL-medier

- Via Akihabara news - , redigeret af Net_Srak

I foråret blev det nye Blu-ray-højkapacitetsformat BDXL annonceret for første gang, og for blot få uger siden blev standarden bag formatet godkendt. Nu er de første 100 GB og 128 GB-medier klar fra Sharp.

Der er tale om et BDXL-RW-medie, der består af tre lag, og som rummer 100 GB, samt et BDXL-R-medie, som består af fire lag, der rummer 128 GB.

Endnu er der meget få produkter på markedet, der kan håndtere det nye format, hvor et af dem er Sharps egen BD-HDW700, der er en harddisk/BD-optager.

I første omgang vil det blive japanerne, som får adgang til de nye produkter, der forventes at blive sat til salg fra den 30. juli. En BDXL-skive kommer til at koste 5000 yen, eller ca. 330 kroner.

Læs også: 128 GB Blu-ray Disc-standard er godkendt

Apache Software Foundation

CouchDB udgivet i version 1.0

- Via PC World - , redigeret af Net_Srak , indsendt af arne_v

Har man arbejdet med databaser, især såkaldte NoSQL-databaser, kender man sikkert til CouchDB. Databasen, der er sponsoreret af firmaet Couchio, er netop blevet frigivet i version 1.0.

CouchDB er dermed den første NoSQL-databse, der er klar til produktionsmiljøer, og i version 1.0 er der sket flere store forbedringer i forhold til tidligere udgaver.

Især to store ændringer skiller sig ud, den ene er en meget bedre ydelse, som Chris Anderson, økonomichef og medstifter af Couchio, oplyser er blevet op til 300 % hurtigere.

Det andet er, at databasen nu kan afvikles under Windows, hvor det før kun var muligt at bruge den på Linux. Der arbejdes p.t. også på at lave en udgave til Android.

CouchDB er Open Source og har været under udvikling siden 2005. Version 1.0-udgaven kan bl.a. hentes hos Couchio.

newz.dk

Arkiverne: Uge 28

- Via newz.dk - , redigeret af Pernicious

Vi fortsætter som lovet med de ugentlige arkivnyheder, der henter sjove, spændende og forargende ting frem fra gemmerne.

For 10 år siden:
Ifølge Yahoo! kommer der angiveligt snart en 64-bit-udgave af Windows. Faktisk er der tale om, at 5.000 testmaskiner allerede kører Windows-udgaven, der angiveligt skulle være ude over betastadiet og allerede være i Release Candidate-stadiet. Som de fleste nok husker, gik der lidt tid endnu, før vi rent faktisk så en 64-bit Windows, eftersom den første endelige udgave kom i foråret 2005, altså knap 5 år efter den oprindelige nyhed fra Yahoo!.

For 5 år siden:
Nørder verden over sidder og savler ved deres middelmådige og kedelige tastaturer, da russiske Art. Lebedev Studio løfter sløret for deres kommende tastatur, Optimus Maximus, der er et fuldt keyboard, inkl. ekstra genvejstaster, hvor hver eneste tast består af en lille OLED-skærm, der kan skifte udseende efter behov. Art Lebedev Studio forventede at have tastaturet klart i 2006, men gentagende forsinkelser og udskydelser betød dog, at tastaturet kun nåede at blive sendt ud til en begrænset mængde købere i februar 2008, før produktionen blev droppet.

En af køberne var pudsigt nok newz.dk-redaktionen, der havde lovet brugerne en anmeldelse af tastaturet. Det blev dog kun til en indledning, eftersom et harddisk-crash hos anmelderen tog dog det meste af den halvfærdige anmeldelse med sig, og det endte med, at artiklen helt blev droppet. I stedet blev tastaturet lovet væk året efter i en konkurrence her på sitet, hvor brugeren tanghaar vandt tastaturet. Hvis undertegnede skribenter husker ret, satte han det til salg igen senere på året, efter at have prøvet det. Om det nogensinde blev solgt, vides ikke.

1 år siden:
Den nyligt lancerede iPhone 3GS har efter få uger i handlen fået en negativ pressedækning, eftersom der fra flere steder rapporteres om, at telefonen bliver brandvarm; så varm faktisk, at den misfarver bagsiden af coveret. Apples svar til påstandende var, at problemerne ikke skyldtes en designfejl, men i stedet det varme vejr, som betød, at folk brugte telefonen i miljøer, der oversteg telefonens maksimale driftstemperatur på 35°C. Senere viste det sig dog, at der blot var tale om et problem relateret til nogle bestemte typer sleeves, der afgav farve ved høje temperaturer.

Vulcan Inc.

Paul Allen vil også forære sin formue væk

- Via Wall Street Journal - , redigeret af Pernicious

Microsoft-medstifteren Paul Allen melder sig nu ind i klubben af mangemilliardærer, der har bedyret, at de inden deres død vil forære størstedelen af deres formuer væk til velgørenhed. I Allens tilfælde drejer beløbet sig om ca. 80 mia. kroner.

Allen har i forvejen doneret godt 4 mia. kr. væk, men har, i kølvandet på Warren Buffett og Bill Gates’ ”The Giving Pledge”-mission, valgt at hoppe med på vognen og lovet at donere størstedelen af sin formue væk. Beslutningen er således også truffet efter samtaler med Bill Gates, der sammen med Buffett allerede har overtalt andre kendte milliardærer såsom Oprah Winfrey og Ted Turner.

Allen, der ifølge Forbes rangerer som nr. 37 over verdens rigeste mennesker, har skabt størstedelen af sin formue gennem sin involvering i Microsoft, men har siden år 2000 primært arbejdet med en række andre projekter – bl.a. tre sportshold, han ejer, og finansieringen af SpaceShipOne, det første private rumskib, der har gennemført en flyvning i rummet.

flickr - Ivan Walsh

Hvad kom først – hønen eller ægget?

- Via DailyTech - , redigeret af Emil

I en undersøgelse, der skulle give informationer om, hvordan æggeskaller bliver til – og hvordan dette kan replikeres til vores fordel, lykkedes det forskere at støde på svaret på et af de mest kendte spørgsmål nogensinde; hvad kom først hønen eller ægget?

Svaret er meget enkelt; det gjorde hønen. Det har måske været på tale før, men det er først nu, det er videnskabeligt bevist. Ægget, som vi kender det, og ægget, som kyllinger udklækkes fra, dannes ved hjælp af et protein, som kun er at finde i kyllingen selv. Hvilket ifølge forskerholdet viser, at det hårde æg, som vi kender det, er kommet som et led i hønens evolution.

Undersøgelsen, der på trods af sin allerede nu store succes, vil med tiden give ny viden omkring dannelsen af krystaller, som vil kunne skabe fremskridt i genopbygningen af menneskeknogler og tænder, idet de dannes på en måde, der minder om måden, æggets skal bliver til på.

Motorola Inc.

Motorola Droid X har indbygget selvdestruktionsfunktion

- Via TG Daily - , redigeret af Emil

I USA har Motorola haft stor succes med deres Android-baserede smartphone Droid, og i går blev efterfølgeren så lanceret, Droid X. Denne telefon er på forhånd blevet rost meget, men nu viser det sig, at den har fået en, for nogle, uønsket funktion.

Manipulering af mobiltelefoners firmware, så man f.eks. kan opnå adgang til funktionalitet, der normalt ikke findes, f.eks. via custom-ROMs, eller jailbreaks (iPhone) er meget udbredt. Flere mener, de er i deres gode ret til at gøre med telefonen, som de vil, efter de har købt den, men det mener Motorola ikke.

I Droid X har de indbygget en funktion kaldet eFuse, der er en sikkerhedsanordning, som konstant overvåger Android-kernen, bootloaderen og ROM, for at se om de er blevet ændret. Registreres der en ændring, vil eFuse ødelægge bootloaderen, så telefonen ikke kan bruges mere.

Systemet skulle virke så godt, at det kræver speciel hardware, der kun ejes af Motorola, til at genoplive telefonen.

Rex Bionics

Første exo-skelet klar til handlen

- Via Gizmodo - , redigeret af Pernicious , indsendt af Skak2000

Et New Zealand-baseret firma, Rex Bionics, har i dag løftet sløret for deres seneste projekt, Rex – et exoskelet til benene, der kan hjælpe handicappede og gangbesværede med at gå.

Designet er knap så elegant som det, vi har set fra andre firmaer verden over, f.eks. disse japanske robotben. Til gengæld har Rex Bionics’ ben den fordel, at de er på vej i handlen inden for den nærmeste fremtid – først i New Zealand, og efterfølgende i resten af verden.

I modsætning til andre typer exoskeletter, der forstærker ens bevægelser, skal Rex styres vha. et joystick, da det netop er bygget til folk, som slet ikke kan bruge benene ellers.

Det har taget 7 år at udvikle Rex, hvorfor omkostningerne ved at købe sig et sæt heller ikke er helt små. Det forventes således, at et sæt ben kommer til at ligge i ca. $150.000, eller knap 900.000 kr.

Se en række billeder af Rex i galleriet til højre, eller se to videodemonstrationer herunder:


Københavns Universitet

Datalogi ved KU oplever 34 % stigning i ansøgertal

- Via Version2 - , redigeret af Pernicious , indsendt af ktg

Hos Datalogisk Institut ved Københavns Universitet er de både glade og bekymrede på en og samme tid.

Antallet af ansøgere til uddannelsen har i år oplevet en stigning på 33,9 % i forhold til 2009, og glæden skal naturligvis findes i det høje antal ansøgere, men netop dette skaber også store problemer, eftersom instituttet i forvejen havde svært ved at skaffe plads og instruktorer nok til de, der startede året før.

Andrzej Filinski, lektor og studieleder ved DI, til version2 skrev:
Den forholdsvis pludselige stigning på over 30 procent kræver tilpasning. Allerede sidste år var det er problem at skaffe instruktorer og lokaler til de nye studerende.

Instruktorer er fortrinsvist studerende, der inden for de seneste år selv har bestået datalogistudiets bacheloruddannelse, og ifølge Filinski er den øgede fokus på, at studerende skal gennemføre deres uddannelser på normeret tid, skyld i, at flere af disse ikke føler, de har tid til et job som instruktor ved siden af deres eget kandidatforløb.

BAE Systems

Briterne fremviser ubemandet kampfly

- Via BBC - , redigeret af Emil , indsendt af ktg

Det er ikke kun i USA, de laver ubemandede fly, det gør de også i Storbritannien, hvor BAE Systems for nyligt fremviste flyet Taranis.

Flyet har krævet mere end tre millioner mandetimer, før det nåede dets nuværende stadie, og kostet 140 millioner pund at fremstille.

Alle journalister, der deltog til fremvisningen, måtte ikke selv medbringe nogen former for optageudstyr, men fik efterfølgende udleveret billeder og video fra pressekonferencen.

Flyet minder om Boeings Phantom Ray, der blev fremvist i maj, idet der også her er tale om et stealth-design, men modsat Boeings fly, så kommer Taranis aldrig ud på en aktiv mission.

Flyet er en teknologi-demonstration og skal bruges som platform til videreudvikling af UCAV-konceptet (Unmanned Combat Aerial Vehicle) til brug i senere fly.

Læs også: Boeing fremviser autonomt stealth-fly